LIETUVA PRISIJUNGIA PRIE EURO ZONOS

2015 01 01

• Lietuvoje pradedama naudoti eurus.
  • Lietuvos bankas tampa Eurosistemos dalimi.
  • Lietuva prisijungia prie ECB bankų priežiūros sistemos, vykdomos per Bendrą priežiūros mechanizmą.

Europos Centrinis Bankas (ECB) paskelbė, kad šiandien Lietuvoje pradėjo cirkuliuoti eurų banknotai ir monetos, tad bendrą Europos valiutą įsivedusių Europos Sąjungos (ES) valstybių narių skaičius padidėjo iki 19.

„Europos Centrinio Banko valdančiosios tarybos vardu džiaugiuosi, kad euro zona dar išsiplėtė. Lietuva sunkiu metu ėmėsi išskirtinių priemonių, kad pasiektų savo tikslą prisijungti prie bendros valiutos zonos“, – kalbėjo ECB Pirmininkas Mario Draghi.

Lietuvos centrinis bankas – Lietuvos bankas – tampa euro zonos centrinių bankų sistemos dalimi. Šią sistemą sudaro ECB ir 19 nacionalinių centrinių bankų. Lietuva taip pat prisijungia prie Bendro priežiūros mechanizmo, per kurį didžiuosius šalies bankus prižiūri ECB. ECB tiesiogiai prižiūrės tris Lietuvos bankus: SEB banką, Swedbank ir DNB banką. Jau buvo atliktas šių bankų išsamus vertinimas, kai buvo vykdomas 130 euro zonos bankų finansinis patikrinimas.

Lietuvos bankas sumokėjo likusią savo įmokos į ECB kapitalą dalį ir pervedė savo įnašą į ECB užsienio atsargas. Į 2015 m. sausio 1 d. įvykusią Lietuvos pinigų finansinių institucijų (PFI) integraciją į euro zonos bankų sistemą jau buvo atsižvelgta 2014 m. gruodžio 30 d. skelbiant euro zonos likvidumo poreikį ir orientacinę paskirstomą sumą. Eurosistemos sandorio šalys iš Lietuvos galės dalyvauti po 2015 m. sausio 1 d. paskelbtose ECB atvirosios rinkos operacijose.

ECB interneto svetainėje netrukus bus paskelbtas Lietuvoje esančių bankų ir kitų PFI, kuriems taikomi privalomųjų atsargų reikalavimai, sąrašas kartu su kitų eurą įsivedusių ES valstybių narių PFI sąrašais. Privalomųjų atsargų reikalavimų taikymui Lietuvos pinigų finansinėms institucijoms bus nustatytas pereinamasis atsargų laikymo laikotarpis (2015 m. sausio 1–27 d.). Lietuvoje esantis turtas, kuris yra tinkamas įkaitas Eurosistemos kredito operacijoms, taip pat bus įtrauktas į ECB interneto svetainėje paskelbtą euro zonos antrinę rinką turinčio tinkamo turto sąrašą.

Be to, Lietuvai tapus 19-ąja euro zonos nare, nuo šiandien įsigalioja naujoji Valdančiosios tarybos narių balsavimo teisių rotacijos sistema. Ši sistema yra paaiškinta ECB interneto svetainėje, ten pat pateiktas balsavimo teisių rotacijos 2015 ir 2016 m. kalendorius.

Žiniasklaidos atstovai užklausimus gali teikti Eszter Miltényi-Torstensson, tel. + 49 171 769 5305.

Komunikacijos ir kalbos paslaugų generalinis direktoratas