Eurosistema pristato naująjį 20 eurų banknotą ir yra pasirengusi toliau teikti pagalbą banknotų įrangos gamintojams ir tiekėjams

2014-12-19

• 2015 m. vasario 24 d. Eurosistema pristatys naująjį serijos „Europa“ 20 eurų banknotą. Jame panaudotos patobulintos apsaugos priemonės.
  • Eurosistema ir toliau teiks pagalbą banknotų įrangos gamintojams ir tiekėjams pritaikant aparatus ir autentiškumo tikrinimo įrenginius.

Naujasis 20 eurų banknotas yra jau trečias iš serijos „Europa“. Apyvartoje jis cirkuliuos kartu su anksčiau išleistais naujaisiais 5 ir 10 eurų banknotais. 2015 m. vasario 24 d. ECB ir euro zonos nacionaliniai centriniai bankai – Eurosistema – pristatys naująjį banknotą ir paskelbs tikslią jo išleidimo į apyvartą datą. Serija „Europa“ leidžiama siekiant užtikrinti dar didesnį eurų banknotų patikimumą ir numatyti padirbinėtojų veiksmus.

Eurosistema keliais būdais teikia pagalbą banknotų įrangos gamintojams, tiekėjams ir aparatų bei autentiškumo tikrinimo įrenginių savininkams. Pavyzdžiui:

• Euro zonos nacionaliniuose centriniuose bankuose jie gali gauti naujųjų eurų banknotų gerokai prieš šiems pasirodant apyvartoje, kad galėtų testuoti ir atitinkamai pritaikyti savo aparatus ir įrenginius. Kai naujasis 20 eurų banknotas bus pristatytas, jį bus galima testuoti ir ne centriniuose bankuose.
  • Organizuojami įvairūs renginiai ir kampanijos, skirti pasirengti naujojo 20 eurų banknoto išleidimui. Pirmasis iš tokių renginių – 2015 m. vasario 6 d. Banca d’Italia, Romoje, vyksiantis atitinkamoms organizacijoms skirtas Eurosistemos seminaras.
  • Teikiami įvairūs leidiniai ir komunikacinės priemonės, padėsiantys pasirengti naujojo banknoto išleidimui.

„ECB ir euro zonos nacionaliniai centriniai bankai džiaugiasi, kad ir vėl glaudžiai bendradarbiaus su banknotų įrangos gamintojais, teikėjais, operatoriais ir savininkais, nes būtent jie pritaikys aparatus ir įrenginius taip, kad jie priimtų naująjį banknotą dar iki jam pasirodant apyvartoje“, – kalbėjo Europos Centrinio Banko vykdomosios valdybos narys Yves Mersch.

Žiniasklaidos atstovai užklausas gali teikti William Lelieveldt, tel. +49 69 1344 7316.

Komunikacijos ir kalbos paslaugų generalinis direktoratas