ECB ir partneriai pasirašo susitarimo memorandumą dėl naujojo 20 eurų banknoto

2015 07 23

• Susitarimo memorandumu siekiama užtikrinti, kad euro zonoje nuo 2015 m. lapkričio 25 d. visi įrenginiai ir aparatai priimtų naujuosius 20 eurų banknotus.
  • Partneriai teikia informaciją apie naujuosius 20 eurų banknotus savo tikslinėms grupėms.
  • ECB ir Eurosistemos nacionaliniai centriniai bankai toliau teiks pagalbą partneriams, kad jie galėtų pritaikyti ir testuoti savo įrenginius ir aparatus.

Europos Centrinis Bankas (ECB) šiandien pasirašė susitarimo memorandumą su Europos pramonės asociacijomis, banknotų įrangos gamintojais ir kitais partneriais. Tai sustiprina ECB partnerystės programą. Ja 2014 m. prisidėta prie sklandaus naujųjų 10 eurų banknotų išleidimo į apyvartą.

Memorandumą pasirašiusios šalys susitarė darysiančios viską, kas įmanoma, kad padėtų užtikrinti, jog iki naujųjų 20 eurų banknotų išleidimo į apyvartą dienos – 2015 m. lapkričio 25 d. – banknotų tvarkymo aparatai, autentiškumo tikrinimo įrenginiai ir bilietų bei smulkių prekių pardavimo automatai būtų pritaikyti priimti naujuosius banknotus. Banknotų įrangos gamintojai taip pat įsipareigojo savo klientams kuo anksčiau pateikti atnaujintas programinės ir aparatinės įrangos versijas, kad pastarieji turėtų pakankamai laiko savo įrenginiams ir aparatams atnaujinti.

ECB vykdomosios valdybos narys Yves Mersch sakė: „ECB, nacionaliniai centriniai bankai ir partneriai iš banknotų sektoriaus – visi atlieka savo darbą rengiantis naujųjų banknotų išleidimui į apyvartą. Šiandien pasirašydami susitarimo memorandumą pabrėžiame bendrą įsipareigojimą ir atsakomybę kartu siekti, kad visi euro zonos gyventojai nuo lapkričio 25 d. galėtų be trukdžių naudoti naujuosius 20 eurų banknotus.“

Siekdami padėti Partnerystės programos dalyviams pasirengti naujųjų 20 eurų banknotų išleidimui į apyvartą, Europos Centrinis Bankas ir Eurosistemos nacionaliniai centriniai bankai jiems teikia įvairios informacijos. Be to, nuo 2015 m. vasario mėn. naujuosius banknotus galima testuoti ir pritaikyti savo įrangą juos priimti. Šiuo metu Europoje yra 450 partnerių. Pagal programą banknotų įrangos gamintojams, operatoriams ir kitoms banknotų sektoriaus suinteresuotosioms šalims padedama informuoti savo darbuotojus ir klientus apie naujuosius eurų banknotus ir užtikrinti, kad banknotų įrenginiai ir aparatai būtų laiku pritaikyti priimti naujuosius banknotus.

Žiniasklaidos atstovai užklausas gali teikti Rocío González, tel. +49 69 1344 6451.

Pastabos:

Memorandum of understanding on the adaptation of banknote equipment to the new €20 banknote (susitarimo memorandumas, tik anglų k.)

Susitarimo memorandumą pasirašiusių partnerių sąrašas

Komunikacijos generalinis direktoratas, Ryšių su pasaulio žiniasklaida skyrius