Šiandien Frankfurte pristatytas naujasis 20 eurų banknotas

2015 02 24

• Gaminant naująjį 20 eurų banknotą panaudota banknotų gamybos technologijos naujovė – langelis su portretu hologramoje.
  • Naujieji 20 eurų banknotai apyvartoje pasirodys 2015 m. lapkričio 25 d. Šiam įvykiui prieš devynis mėnesius pradėjo rengtis banknotų įrangos gamintojai, grynųjų pinigų tvarkytojai ir kitos susijusios šalys.
  • Šiuo metu eurų banknotus, kurių bendra nominalioji vertė siekia 1 000 milijardų eurų, naudoja 338 milijonai žmonių devyniolikoje šalių.

Šiandien ECB (Frankfurte) vykusiame renginyje ECB Pirmininkas Mario Draghi pristatė naująjį 20 eurų banknotą ir pranešė, kad apyvartoje šis banknotas pasirodys 2015 m. lapkričio 25 d. Jame panaudota naujoviška apsaugos priemonė – langelis su portretu hologramoje. Banknotą laikant prieš šviesą langelis tampa skaidrus ir jame išryškėja mitologijos personažo Europos portretas, matomas iš abiejų banknoto pusių. Naujajame 20 eurų banknote, kaip ir 5 bei 10 eurų banknotuose, taip pat yra smaragdo spalvos skaičius ir Europos portretas, matomas vandens ženkle.

„Langelis su portretu – tikra banknotų gamybos technologijos naujovė. Eurosistema savo darbu užtikrina, kad eurų banknotai ir toliau būtų apsaugoti nuo padirbinėjimo. Tai dar labiau sustiprins 338 milijonų euro zonos gyventojų pasitikėjimą turimais banknotais“, renginyje sakė Pirmininkas.

Naujasis 20 eurų banknotas – jau trečiasis iš serijos „Europa“. Naujosios serijos eurų banknotai palaipsniui pakeis 2002 m. išleistus pirmosios serijos eurų banknotus. Serijos „Europa“ 5 eurų banknotas apyvartoje pasirodė 2013 m. gegužės mėn., 10 eurų banknotas – 2014 m. rugsėjo mėn. Šiandien pristatomas naujasis 20 eurų banknotas, o vėliau palaipsniui pasirodys ir naujieji 50, 100, 200 ir 500 eurų banknotai.

20 eurų banknotai – vieni dažniausiai naudojamų eurų banknotų. Šio nominalo banknotus labai dažnai išduoda bankomatai, juos priima smulkių prekių ir bilietų automatai, jų autentiškumą specialiais aparatais dažnai tikrina mažmenininkai.

Norėdami padėti banknotų įrangos gamintojams ir kitoms susijusioms šalims pasirengti naujųjų 20 eurų banknotų išleidimui į apyvartą, ECB ir Eurosistemos nacionaliniai centriniai jiems teikė informaciją ir iš anksto parūpino eurų banknotų testavimo ir įrangos pritaikymo tikslais. Vykdoma ir Partnerystės programa, jungianti daugiau kaip 300 partnerių visoje Europoje, panaši į vykdytą 2013 m., skirtą naujajam 10 eurų banknotui. Šios programos tikslas – banknotų tvarkymo aparatų ir autentiškumo tikrinimo įrenginių gamintojams euro zonoje suteikti papildomos informacijos, reikalingos paruošti aparatus ir įrenginius priimti naujuosius banknotus, pasirodysiančius 2015 m. lapkričio 25 d.

Žiniasklaidos atstovai užklausas gali teikti Eva Taylor tel. +49 69 1344 7162.

INFORMACIJOS RINKINYS APIE SERIJĄ „EUROPA“: SUSIPAŽINKITE SU NAUJUOJU 20 EURŲ BANKNOTU

Komunikacijos generalinis direktoratas, Ryšių su pasaulio žiniasklaida skyrius