ŠIANDIEN APYVARTOJE PASIRODO NAUJIEJI 50 EURŲ BANKNOTAI

2017 04 04

• Šiandien į apyvartą išleidžiami banknotai su atnaujintomis apsaugos priemonėmis.
  • Naujieji banknotai su Europos portretu ir smaragdo spalvos skaičiumi yra dar geriau apsaugoti nuo padirbinėjimo.
  • Apklausa rodo, kad daugumoje prekybos vietų atsiskaitant pirmenybė vis dar teikiama gryniesiems.

Europos Centrinis Bankas paskelbė, kad šiandien į apyvartą išleidžiamas naujasis 50 eurų banknotas – ketvirtas iš serijos „Europa“.

Kad eurų banknotus būtų dar sudėtingiau padirbti, naujuosiuose banknotuose panaudotas langelis su portretu. Ši hologramos viršutinėje dalyje esanti apsaugos priemonė žiūrint prieš šviesą tampa permatoma. Langelyje išryškėja iš abiejų banknoto pusių matomas Europos (graikų mitologijos personažo) portretas. Jis matomas ir vandens ženkle, o šalia yra šviesą atspindintis smaragdo spalvos skaičius – banknotą kraipant blizga skaičiaus viršutinė arba apatinė dalis. Banknote yra ir spausdinto paviršiaus nelygumų, kuriuos lengva apčiuopti regos sutrikimų turintiems asmenims.

ECB Pirmininkas Mario Draghi sakė: „Net ir šiais skaitmeniniais laikais grynieji pinigai yra labai svarbūs mūsų ekonomikai. ECB vardu atlikta grynųjų pinigų naudojimo apklausa, kuri netrukus bus paskelbta, parodė, kad euro zonoje daugiau nei trys ketvirčiai visų atsiskaitymų prekybos vietose atliekami grynaisiais. Vertinant pagal sandorių vertę, tai yra šiek tiek daugiau negu pusė.“

Išsamūs apklausos rezultatai bus paskelbti 2017 m. vasarą.

50 eurų nominalo banknotai yra labiausiai naudojami iš visų eurų banknotų nominalų. Apyvartoje jų yra per 9 milijardus, jie sudaro 46 % visų eurų banknotų. Pirmosios serijos 50 eurų banknotai ir toliau bus teisėta mokėjimo priemonė. Jie cirkuliuos kartu su naujosios serijos banknotais ir bus po truputį išimami iš apyvartos.

Naujieji 100 ir 200 eurų nominalų banknotai apyvartoje pasirodys 2019 m. pradžioje.

Žiniasklaidos atstovai užklausas gali teikti Eszter Miltényi-Torstensson telefonu +49 69 1344 8034.

Pastabos:

Apklausa pagrįsta 65 281 respondento kasdien (nuo 2015 m. spalio mėn. iki 2016 m. liepos mėn.) pildytais duomenimis. Respondentų buvo paprašyta pasižymėti visus atsiskaitymus, kuriuos jie atliko prekybos vietose, pavyzdžiui, prekybos centruose, ilgalaikio vartojimo prekių parduotuvėse, baruose, restoranuose ir gatvės turguose. ECB apklausa buvo vykdoma septyniolikoje šalių. Vokietijoje ir Nyderlanduose nacionaliniai centriniai bankai, taikydami panašią metodiką, atliko nacionalines apklausas.

Komunikacijos generalinis direktoratas, Ryšių su pasaulio žiniasklaida skyrius